ДомойАктуальноеAgenda Economică. Inflație, ce așteptări salariale au moldovenii și când vor fi modificate actele de identitate?

Agenda Economică. Inflație, ce așteptări salariale au moldovenii și când vor fi modificate actele de identitate?

Ascultați Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

Inflația anuală în Moldova în februarie a fost de 4,3%. Prețurile la produsele nealimentare au crescut cel mai mult - cu 5,6%. Prețurile produselor alimentare și ale serviciilor au crescut în mod aproximativ egal: cu 3,5% și, respectiv, 3,1%. Fructele, ouăle, băuturile alcoolice și tutunul, precum și încălțămintea se numără în topul celor mai scumpe bunuri. Dintre servicii, au crescut cel mai mult serviciile de transport de pasageri - cu 25%. În comparație cu februarie 2023, s-au ieftinit următoarele: uleiul vegetal, zahărul, gazul, electricitatea și căldura. Prețurile cresc cel mai mult în Chișinău și în sudul Moldovei. În februarie, prețurile au crescut mai repede decât în țara noastră în Turcia, Luxemburg, Islanda, Cipru, Slovenia, Belgia și Franța. Estonia este singura țară din Europa în care inflația din februarie este zero.

Să vedem cum stăm la capitolul: Așteptările salariale ale moldovenilor. Expertul Veaceslav Ioniță declară că acestea sunt aproape de ceea ce real se plătește în Republica Moldova. Totodată, în ultimii ani, Republica Moldova înregistrează o ușoară înrăutățire a ceea ce înseamnă plata salariului oficial. Declarația a fost făcută de către economistul Ioniță, în cadrul unei analize, unde a prezentat datele unui sondaj realizat în februarie 2024.

Astfel, potrivit sondajului, 24,9% dintre moldoveni au fost peste hotare anul trecut, iar 18,5 la sută niciodată nu au fost peste hotare. „În lume, aproape 75% din populație nu a ieșit din țara lor de reședință. Cu cât țară este mai bogată, cu cât o țară este mai mică, cu atât oamenii circulă la frecvent peste hotare. La capitolul călătorii, moldovenii stau pe o pozitie caracteristică țărilor dezvoltare”, a specificat expertul.

Fiind întrebați, care în opinia lor ar trebui să fie salariul unui angajat din Republica Moldova, ca să nu fie nevoiți să plece peste hotare, (lei/lună), respondenții au răspuns: până la 7500 lei – 2,3%; 7500-10000 – 10,4%; 10001-15000 – 24,3%; 15001-20000 – 30,6%; 20001-25000 – 17,5%; 25001-30000 – 6,1%; Peste 30000 – 5%; Dificil de răspuns – 3,8%.

Veaceslav Ioniță a menționat că dacă în prezent, salariul ar fi de 17500 de lei, oamenii nu ar mai pleca peste hotare. Totodată, categoria de vârstă 18-29 ani ar pleca din Moldova dacă ar avea o șansă reală. Totuși, 44,5% dintre respondenți nu ar pleca în nici un caz.

De asemenea, potrivit sondajului, 39,8% dintre respondenți sunt angajați oficial; 29% - pensionari, persoane cu dizabilitate; 10,2% - șomeri; 6,7% - concediu de maternitate; 6,1% - lucrează, dar nu sunt angajați oficial; 3,5% - nu sunt angajați în Republica Moldova, muncesc peste hotare; 3,3% - elevi/studenți, 1,3% - antreprenori.

Deputatul Radu Marian a venit cu o noutate bună în cadrul emisiunii de la AutoRadio. Așadar. din data de 12 martie, în Republica Moldova ar putea funcționa sistemul de plăți instant - instant payment. Acest lucru înseamnă că cetățenii și companiile vor putea să plătească ușor și rapid cumpărăturile sau să transfere bani de pe un card pe altul fără comisioane. El a precizat că suma maximă și condițiile de plată vor fi anunțate de Banca Națională, dar preliminar este vorba de circa 10 mii de lei, care pot fi transferați fără comisioane, indiferent de banca care a emis cardul de la care sau către care se transferă banii.

Nu mai târziu de 31 martie 2025, sau poate chiar mai devreme, actele de identitate vor fi modificate. Buletinele de identitate vor fi înlocuite cu cărțile de identitate sau cărțile de identitate provizorii (în cazul documentelor temporare ale cetățenilor străini sau ale refugiaților). Cărțile de identitate temporare vor începe să fie emise mai târziu, de la 1 ianuarie 2026.

O astfel de carte va îndeplini toate cerințele europene, iar cu ajutorul acesteia se va putea călători în UE, în Turcia și în alte țări. Aceasta va conține datele biometrice ale unei persoane - fața și amprentele digitale.

Datele privind reședința nu vor fi incluse în document, ci vor fi stocate în registre, precum și într-o aplicație mobilă personală cu documente electronice. Prin urmare, din martie 2025, toate fișele atașate la actele de identitate vor fi anulate.

O altă noutate este că obligația de a avea un astfel de act va fi de la vârsta de 14 ani, nu de la 16 ani, cum este acum. De asemenea, condițiile se vor schimba: de la 0 la 7 ani, cartea va fi emisă pentru 4 ani, de la 7 la 14 ani - pentru 7 ani, de la 14 la 70 de ani - pentru 10 ani, iar după 70 de ani - pe termen nelimitat. Informațiile în document vor fi în limbile română și engleză. Toate buletinele de identitate și pașapoartele eliberate anterior și valabile la 31 martie 2025 vor putea fi utilizate până la data expirării lor.

Proiectul de lege nu precizează costul noului tip de document, dar se spune că acesta va avea un preț mediu pentru UE și va fi cu siguranță mai ieftin decât actualul buletin electronic de identitate (750 de lei).

În România, un document similar costă 7 RON, adică aproximativ 28 de lei moldovenești.

În Republica Moldova vor fi create camere agricole - un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, acestea vor fi constituite în două niveluri: camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Potrivit autorităților, proiectul vine să susțină dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice. În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale. 

Asociația "Forța Fermierilor" a declarat că nu susține conceptul de organizare și funcționare a camerelor agricole, deoarece limitează "drepturile omului" și reprezintă, de fapt, o nouă colectivizare.

Dacă tot am sărbătorit Ziua Internațională a Femeilor să vorbim un pic și despre ele. Femeile Moldovei: trăiesc mai mult și câștigă mai puțin. În Moldova trăiesc mai multe femei decât bărbați. Sunt 90 de bărbați la 100 de femei. Femeile trăiesc cu aproape 9 ani mai mult decât bărbații - o medie de 75,7 ani. Ele sunt mai ”școlite” decât bărbații. 25% dintre femei și 19% dintre bărbați au studii superioare. Mai mult de jumătate dintre femei lucrează în sectorul serviciilor, iar cele mai puține - 7,8% - în construcții. Femeile câștigă în medie cu 15,5% mai puțin decât bărbații. De exemplu, în 2022, câștigul mediu al femeilor a fost de 9618 lei, iar al bărbaților - 11380 lei. Numărul femeilor care lucrează este cu aproape 8 % mai mic decât cel al bărbaților. De asemenea, numărul de femei în funcții de conducere este mai mic, 44,6%, față de 55,4% în cazul bărbaților.

Prețul benzinei și motorinei scade. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 25,13 lei, ceea ce este cu 6 bani mai puțin. Motorina se ieftinește cu 11 bani și va costa 22,01 lei.

Также смотрите

Вам будет интересно
img