Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente economice din săptămâna trecută, dar și ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Republica Moldova niciodată nu va mai putea fi șantajată, așa cum s-a întâmplat până în 2022, pentru că acum putem aduce gaze chiar din SUA sau Qatar. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Anenii Noi.
Potrivit lui Victor Parlicov, planul de iarnă al Ministerului Energiei prevede două scenarii, unul dintre care este refuzul Gazpromului de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative, după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina, la 1 ianuarie 2025. Acest fapt, ar duce la un colaps al regiunii transnistrene și, probabil, la un val de refugiați intern pe malul drept. Ministrul a subliniat că Republica Moldova nu mai depinde de contractul cu Gazprom, pentru aprovizionarea malului drept. Doar în 2023, consumatorii au plătit cu 60 de milioane de dolari mai puțin pentru gazele procurate pe piețele europene, decât dacă s-ar fi procurat de la Gazprom.
De la sectorul energetic la cel agricol. Premierul Dorin Recean a declarat că marți îi va invita la discuții pe reprezentanții sectorului agricol. Potrivit lui, la fel ca în anii precedenți, Guvernul ajută agricultorii și implementează măsuri de sprijin pentru compensarea parțială a pierderilor. La rectificarea bugetară din luna iulie 2024, au fost alocate 100 de milioane de lei suplimentar fondului de subvenționare.
Totodată, prim-ministrul a spus că trebuie să se țină cont și de bugetul existent. ”Doar o astfel de abordare - una înțeleaptă - va putea duce la soluții care să ajute cu adevărat agricultorii”, a conchis premierul Dorin Recean.
Amintim că, zeci de fermieri din zonele de sud afectate de secetă au cerut președintei Maia Sandu să intervină de urgență pentru adoptarea unor măsuri menite să salveze agricultorii de la faliment. Fermierii spun că demersurile anterioare la adresa ministerului de resort nu au fost luate în considerare. Totodată, ei avertizează că refuzul autorităților de a purta discuții ar putea determina agricultorii să reia protestele.
Pe de altă parte, Grupul Trans-Oil nu are în prezent planuri de a majora prețul la uleiul de floarea-soarelui și nu este angajat în niciun fel de negocieri cu lanțurile de retail autohtone sau cu distribuitorii în acest sens. Potrivit companiei, informațiile vehiculate privind majorarea prețului la ulei sunt nefondate. În ceea ce privește recolta de semințe de floarea-soarelui din anul 2024, estimările Grupului Trans-Oil indică o scădere de aproximativ 10-12% în comparație cu anul precedent, când recolta a depășit cota de 900 mii tone. Cu toate acestea, tendințele actuale ale piețelor regionale și internaționale ale uleiurilor vegetale nu indică un trend de majorare semnificativă a prețurilor la uleiuri.
Rata anuală a inflației va accelera până la sfârșitul anului viitor, ulterior va înregistra o diminuare treptată până la sfârșitul orizontului de prognoză (trimestrul II 2026), excepție fiind trimestrul IV 2025, când va crește neînsemnat. Inflația medie anuală va fi de 4,7 la sută în anul 2024 și de 5,3 la sută în 2025. Datele se conțin în Raportul nr.3 asupra inflației, prezentat de Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu. Potrivit raportului, rata anuală a inflației va înregistra valoarea maximă de 6,4 la sută în trimestrul I 2025 și valoarea minimă de 4,0% în trimestrul II 2026.
Și Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării a actualizat prognoza indicatorilor macroeconomici ai Republicii Moldova pentru anii 2025-2027. Astfel, creşterea economică în 2025 este prognozată la 3% - până la 358,7 miliarde de lei. Ministerul se aşteaptă la o creştere a PIB de 2,5% în 2024, 3,3% în 2026 şi 3,7% în 2027. Există modificări în ceea ce priveşte inflaţia. În 2024 şi 2025, inflaţia medie anuală ar urma să fie de 4,8%, respectiv 4,6%. Cifrele pentru 2026-2027 nu s-au schimbat practic deloc - 5%. La 31 decembrie 2024, se preconizează că inflaţia va fi de 6,1%.
Chiar dacă prețurile cresc, creditele de consum contractate de către persoanele fizice de la băncile comerciale au bătut toate recordurile, atât ca volum, cât și ca număr. Este declarația făcută de analistul Veaceslav Ioniță, în cadrul unei analize. Potrivit lui, în prima jumătate a acestui an, moldovenii au contractat 50,9 mii de credite de consum pentru a procura careva bunuri. Este vorba de 5% din familiile din Republica Moldova. Este cu 25% mai mult decât recordul precedent înregistrat în trimestrul doi din 2021. Cu referire la soldul creditelor de consum în bănci, Veaceslav Ioniță a menționat că în anul 2000 era de 100 de milioane de lei; în 2020 – 7,5 mlrd/lei; 2022, trimestrul doi – 10,8 mlrd/lei; 2023, trimestrul unu – 9,8 mlrd/lei; 2024, trimestrul doi – 12,6 mlrd/lei.
În premieră pentru Republica Moldova, a fost lansată licitația privind construcția unor centrale electrice eoliene terestre cu o capacitate de până la 105 MW și centrale fotovoltaice cu capacitatea maximă de 60 MW.
Centralele vor fi construite de către investitorii care vor primi, în urma licitației, statutul de producător eligibil mare și garanții că li se va procura energia produsă timp de 15 ani.
”Prin această licitație ne propunem să oferim companiilor locale și internaționale oportunitatea de a investi în Republica Moldova”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesați este 31 martie 2025, ora 23.59. Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 1 aprilie 2025, ora 09.00.
Și licitația pentru locațiunea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău va fi reluată pe 5 septembrie. Anunțul a fost făcut de administrația aerogării. Potrivit sursei citate, actele vor putea fi depuse în perioada 5 septembrie, ora 08.00 - 9 septembrie, ora 12:00. Anterior, au fost mai multe tentative eșuate de a desfășura licitația pentru locațiunea spațiilor de la Aeroport.
Numărul cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism a crescut cu 55,1% în prima jumătate a anului curent, față de același interval din 2023 și a constituit 25,6 mii de persoane. Cifrele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS). Cei mai mulți turiști au venit din România (58,3%) și Italia (23,8%). Potrivit BNS, majoritatea vizitatorilor (95,1%) au fost excursioniști (vizitatori de o zi), care au sosit în scop de odihnă, recreere și agrement. Durata medie a sejurului în țară a turiștilor străini în perioada analizată s-a mărit și a constituit 4 zile, față de 3,1 zile în ianuarie-iunie 2023.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri la carburanți. Astfel, mâine, un litru de benzină va costa 24,06 lei, ceea ce este cu 03 bani mai puțin ca astăzi. Și motorina se ieftinește cu 03 bani și va costa 20,30 lei.