Acasa Actual
Rezultatele interimare ale Programului EcoVoucher: din 56 de mii de vouchere planificate, au fost valorificate peste 36 de mii

Rezultatele interimare ale Programului EcoVoucher: din 56 de mii de vouchere planificate, au fost valorificate peste 36 de mii

image

Din cele 56 de mii de vouchere, planificate în cadrul programului-pilot EcoVoucher, au fost valorificate 36 654, iar suma de 5,8 milioane de dolari, alocată de Uniunea Europeană pentru realizarea proiectului, a fost valorificată în proporție de 76%. Aceste date au fost prezentate în raportul Ministerul Energiei la şedința Comisiei parlamentare de mediu, climă și tranziție verde, împreună cu reprezentanții Centrului Național pentru Energie Durabilă.


Astfel, din numărul total de 778 801 de gospodării casnice care au depus cerere pentru a beneficia de compensații în anul 2023, 445 982 de gospodării casnice au optat pentru posibilitatea de a beneficia de EcoVouchere.


Programul-pilot EcoVoucher a fost lansat în luna octombrie 2023 cu scopul reducerii consumului de energie și a costurilor în gospodăriile casnice. Voucherele oferă posibilitatea de a înlocui electrocasnicele vechi, consumatoare de multă energie, cu altele noi, eficiente energetic. Beneficiarii de vouchere sunt consumatorii înregistrați în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică”, selectați în mod automat conform unui set de criterii aplicabile pentru cele mai vulnerabile categorii.


Programul prevede oferirea a circa 56 mii de vouchere pentru persoanele fizice, care pot fi utilizate pentru a schimba becurile incandescente pe becuri LED şi 6000 de vouchere pentru cumpărarea echipamentelor electrocasnice noi, cu predarea celor vechi și achitarea contribuției personale. Finanțarea prin intermediul voucherelor nu poate depăși 70 % din prețul echipamentului electrocasnic, electric sau electronic. Valoarea voucherelor pentru electrocasnice este de 12 mii de lei, iar valoarea voucherului pentru becuri LED este egală cu 500 de lei. Din cele 56 mii de vouchere planificate, aproximativ 50 de mii de vouchere au fost prevăzute pentru becuri LED și circa 6000 – pentru electrocasnice.


Dezvoltarea Programului-pilot de acordare a voucherelor pentru electrocasnice a fost posibilă datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova.


Mijloacele financiare necesare pentru realizarea programului pentru anii 2025-2026 vor fi alocate de la bugetul de stat și cu suportul partenerilor de dezvoltare.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img