Acasa Actual
Agroenergie în Moldova? Ea este deja reală, și iată un exemplu

Agroenergie în Moldova? Ea este deja reală, și iată un exemplu

Orașul Hîncești are o instalație de biogaz care produce bioetanol din grâu și porumb și îl vinde pe piața europeană pentru a fi amestecat cu motorină. Acesta este unul dintre cele mai bune proiecte de energie regenerabilă din Moldova, spune inginerul în energie durabilă Eugen Camenscic.

Potrivit acestuia, această tehnologie are un potențial mare de dezvoltare.

«Deșeurile rezultate din producția de bioetanol vin sub forma unui fel de «mămăligă», care merge la animale. Există, de asemenea, lichid care merge direct la instalația de biogaz. De asemenea, gunoiul de grajd de la vite merge acolo. Uzina produce biogaz, care este apoi utilizat în producția de bioetanol, acoperind aproximativ 80% din energia necesară», a explicat expertul.

El a spus că ceea ce iese din instalația de biogaz este distribuit și pe câmpuri. Acest lucru reduce nevoia de îngrășăminte cu 100%. Cu alte cuvinte, nu sunt necesari bani pentru îngrășăminte chimice, care sunt produse din gaz natural.

«Acest exemplu arată că în Moldova agricultura și energia trebuie să meargă mână în mână. Să vindem nu cereale, ci produse cu valoare adăugată mai mare (etanol etc.). Să facem un ciclu închis, ca să nu mai folosim îngrășăminte chimice. De asemenea, să începem să folosim câmpurile cu culturi care regenerează solul (miscanthus, cânepă etc.) pentru energie», a îndemnat Camenscic.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img