Acasa Actual
ANRE informează de ce au crescut prețurile la carburanți

ANRE informează de ce au crescut prețurile la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că, începând cu a doua jumătate a lunii iunie, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată care s-a încadrat într-un coridor cuprins între 2-6 %.


Factorii care au influențat nivelul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în luna precedentă au fost: Creșterea cotațiilor Brent (+10%) și Platts (+8% la benzină și +13% la motorină) în rezultatul unui consum tot mai mare dictat de perioada vacanțelor de vară;Deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA (+1,8%) și ajustarea, începând cu 01.07.2024, a marjei comerciale specifice în mărimea ratei inflației (+3,5%).


Totodată, ANRE a menționat că scumpirile din ultimele zile nu reprezentă un fenomen sistemic, comportând mai degrabă caracteristicele unei recuperări a pieței după o perioadă de ieftinire care a durat aproximativ două luni. Reamintim că, pe parcursul lunii aprilie, prețul de comercializare a benzinei a atins nivelul de 26,40 lei/litru, iar cel al motorinei de 22,32 lei/litru, ulterior acesta scăzând până la 24,12 lei/litru la benzină și 20,35 lei/litru la motorină. În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 02.07.2024, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de: - 25,00 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+19 bani); - 21,77 lei/litru - pentru motorina standard (+19 bani). ANRE precizează că continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img