Acasa Actual
«În economie lucrurile merg prost, dar în compania mea lucrurile merg spre bine». Cum este posibil și ce a arătat sondajul realizat de Amcham în rândul a 100 de antreprenori moldoveni

«În economie lucrurile merg prost, dar în compania mea lucrurile merg spre bine». Cum este posibil și ce a arătat sondajul realizat de Amcham în rândul a 100 de antreprenori moldoveni

Camera de Comerț Americană (Amcham) a efectuat un sondaj în rândul a 100 de companii membre pentru a afla ce părere au acestea despre climatul de afaceri din Moldova. Și iată care sunt rezultatele. 

Estimarea viitorului

Mila Malairau, directorul executiv al Amcham, a declarat că cele mai interesante au fost rezultatele sondajului privind prognoza viitorului economic. Acestea au arătat că echilibrul dintre problemele naționale și încrederea în anumite industrii este înclinat în favoarea anumitor companii.

Astfel, 40% dintre respondenți cred că situația economică se va înrăutăți anul viitor, 18% sunt siguri că nu se va schimba nimic, iar 42% sunt optimiști modești. În același timp, răspunsurile la aceeași întrebare, dar referitoare la viitorul industriei în care activează antreprenorul, au fost mai optimiste. 30 la sută au evaluat perspectivele industriei în mod negativ, 19% nu se așteaptă la nicio schimbare și exact jumătate se așteaptă la ușoare îmbunătățiri. O imagine mai pozitivă a apărut atunci când întrebarea s-a referit la viitorul unei anumite companii — doar 14% consideră că totul va fi rău, 12% spun că situația nu se va schimba, dar 68% se așteaptă la îmbunătățiri și 6% se așteaptă la îmbunătățiri semnificative.

Percepția creșterii economice a Moldovei este legată de principalele destinații de export. Studiul a constatat că 28% din bunuri și servicii sunt exportate în România, 17% în Germania, 12% în Ucraina și 10% în SUA. Alte trei destinații majore de export sunt Polonia, Regatul Unit și Italia.

Evaluarea stabilității

39% dintre companii au evaluat nivelul de stabilitate politică ca fiind negativ, 53% ca fiind neutru și 8% ca fiind bun spre foarte bun.

În ceea ce privește stabilitatea macroeconomică, rezultatele sunt ceva mai bune, cu 36% instabilitate, 56% neutru și 8% nivel bun de stabilitate.

Dintre cele trei riscuri care pot afecta sectorul din care fac parte companiile, majoritatea oamenilor de afaceri au menționat instabilitatea geopolitică (25%), lipsa forței de muncă (16%) și inflația (13%). De asemenea, pe lista de riscuri s-au mai aflat scăderea consumului, tendințele macroeconomice din interiorul Republicii Moldova, practicile anticoncurențiale de pe piață și situația economică din țările vecine.

Analiza climatului investițional

Jumătate dintre companii consideră că predictibilitatea condițiilor de investiții în Moldova este slabă. Alte 36% au indicat că aceasta este neutră și doar 15% — bună. În ceea ce privește calitatea cadrului de reglementare din sector, 29% îl consideră rău, 44% neutru și 25% bun. Iar 2% chiar l-au numit foarte bun. Odată cu reducerea birocrației și simplificarea activității de afaceri, situația este mai bună: 34% consideră că aici totul este bun, 41% — neutru și 25% — rău.

Impactul corupției asupra operațiunilor lor a fost considerat minim de către 44% dintre companii. 36% au considerat că impactul este moderat, iar 19% l-au considerat semnificativ sau grav.

Cu toate acestea, toate aceste probleme nu descurajează mediul de afaceri să investească — 52% dintre companii intenționează să își extindă afacerile în Moldova, 41% nu au de gând să schimbe nimic deocamdată și doar 7% se gândesc să părăsească piața.

Evaluarea poverii fiscale

Doar 20% dintre antreprenorii intervievați consideră că povara fiscală afectează serios sau influențează negativ profitabilitatea. Restul tratează fiscalitatea fie bine, fie neutru.

Estimarea costurilor financiare

Majoritatea respondenților consideră că costurile financiare nu se vor schimba, în timp ce 36% se așteaptă ca acestea să scadă. Alți 22% se așteaptă la o creștere a costurilor.

La întrebarea de unde ați lua bani în caz de nevoie, cele mai multe întreprinderi au răspuns că ar lua un împrumut sau ar solicita subvenții: microîntreprinderile — 35% împrumut și 30% subvenții, întreprinderile mici — 30% și, respectiv, 24%, iar întreprinderile mijlocii — 59% și, respectiv, 33%.

Întreprinderile mici (15%) și microîntreprinderile (12%) se bazează mai mult pe fondurile proprii și, într-o măsură mai mică, întreprinderile mijlocii (8%).

Evaluarea infrastructurii, a pieței muncii și a digitalizării

39% dintre întreprinderi au descris calitatea infrastructurii de transport ca fiind slabă, 48% ca fiind neutră și 13% ca fiind bună.

Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre respondenții din Moldova consideră costurile energiei ca fiind o condiție negativă pentru investiții. Pentru 35%, aceste costuri nu sunt foarte importante, iar 13% le percep neutru.

În ceea ce privește resursele umane, situația acestora este complicată. 39% consideră că forța de muncă este de proastă calitate, iar 28% consideră că costurile acesteia sunt prea mari. Calitatea și costul forței de muncă sunt evaluate neutru de 36% și, respectiv, 42%. 30% dintre respondenți nu au probleme cu remunerarea, iar 25% consideră că angajații lor sunt buni profesioniști.

În ceea ce privește digitalizarea, majoritatea companiilor se descurcă bine: 53% au menționat o infrastructură digitală bună sau foarte bună, 32% au menționat o securitate cibernetică excelentă sau bună, iar 90% au recunoscut că utilizează în mod activ serviciile guvernamentale digitale. În plus, 84% dintre companii implementează în mod constant noi tehnologii.

Relația cu statul

Unele dintre întrebări s-au axat pe relațiile cu organele guvernamentale. Companiilor li s-a cerut să numească principalele acțiuni ale autorităților pentru a sprijini afacerile. 28% au indicat modificările legislative, 18% — dezvoltarea infrastructurii, 16% — scutirile de taxe și același număr — sprijinul financiar. Cea mai proastă situație pentru organele guvernamentale este cu reforma justiției.

Și aproape toate companiile au indicat comunicarea deficitară ca fiind o problemă. De exemplu, 28% dintre respondenți consideră că nu sunt auziți sau sunt foarte puțin auziți. Cu toate acestea, majoritatea — 72% — au remarcat că autoritățile le aud unele sau toate propunerile lor.

Menționăm faptul că membrii Amcham reprezintă 0,2% din totalul întreprinderilor, deși generează 20% din profiturile din țară. Membrii Camerei au o rată de profitabilitate de două ori mai mare decât media națională, iar salariile lor sunt de două ori mai mari decât media națională.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img