Acasa Actual
Pe locul fostei Universități Agrare ar putea fi creat un parc agroindustrial. Ce rol va avea acesta?

Pe locul fostei Universități Agrare ar putea fi creat un parc agroindustrial. Ce rol va avea acesta?

Autor : Noi.md

Un parc agroindustrial ar putea fi creat pe locul fostei Universități Agrare, care a fost fuzionată cu Universitatea Tehnică (UTM) în 2022. Acesta ar fi un centru de inovare în agricultură care ar revitaliza economia, ar consolida educația în acest sector, ar spori accesul fermierilor la cele mai bune practici și ar atrage investitori, susțin autorii.

Această idee a fost propusă de Ministerul Agriculturii și este în curs de discuție cu Agenția pentru Dezvoltare și Modernizare Agricolă, UTM și donatorii externi — USAID, Suedia și Marea Britanie.

Un concept privind crearea parcului a fost realizat de expertul internațional în digitalizarea agriculturii Marco Brini și de expertul național Vadim Codreanu, care au prezentat oportunitățile parcului agroindustrial și soluțiile de ultimă oră pentru dezvoltarea activităților conexe. Aceștia au declarat că parcul se va axa pe agrotehnologie, agricultură ecologică și producție alimentară.

În perioada apropiată, va fi realizat un studiu de fezabilitate ce va include analize, inclusiv cele cu privire la investițiile necesare.

De menționat că, până la sfârșitul anului 2022, în Moldova au fost lansate 10 proiecte de creare și dezvoltare a parcurilor industriale cu peste 10 mii de locuri de muncă. Acest lucru a necesitat investiții în valoare de 266,4 milioane de euro. În prezent, funcționează doar câteva parcuri cu mai mult de 4 mii de locuri de muncă.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img