Acasa Actual
SIS a suspendat 6 posturi TV și a blocat 31 de site-uri. Din ce cauză?

SIS a suspendat 6 posturi TV și a blocat 31 de site-uri. Din ce cauză?

Astăzi, 30 octombrie, la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate(SIS), Comisia pentru Situații Excepționale(CSE) a decis suspendarea licențelor a șase posturi de televiziune care promovează interese străine. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Totodată, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri, care alterează spațiul informațional. 

În acest context, premierul Dorin Recean a menționat: ”În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic”.

El a mai adugat că deține dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. ”Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a conchis prim-ministrul.

În acelaș timp, SIS a blocat 31 de site-uri, care alterează spațiul informațional. ”A fost completată lista surselor cu conținut online care alterează, în condiţiile stării de urgenţă, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, conţinutul informaţiilor difuzate în spaţiul public în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor sau provenite de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei şi Norvegiei, pentru acţiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituţionale din Republica Moldova sau pentru implicarea în acţiuni ce atentează la statalitatea şi integritatea teritorială a statului vecin Ucraina”, se arată în comunicatul SIS.

Iată lista celor 31 de site-uri blocate: https://kp.md; https://aif.md; https://orizont.tv; https://itv.md; https://prime.md; https://publika.md; https://canal2.md; https://canal3.md; https://primul.md; https://rtr.md; https://a-tv.md; https://cenzura.md; https://tv6.md; https://orheitv.md; https://vedomosti.md; https://enews.md; https://regtrends.com; https://kp.ru; https://tass.ru; https://lenta.ru; https://pravda.ru; https://www.aif.ru; https://www.rg.ru; https://www.interfax.ru; https://mk.ru; https://www.iz.ru; https://riafan.ru; https://regnum.ru; https://pnp.ru; https://radiosputnik.ru; https://rline.tv.

Citiți, de asemenea
Vei fi interesat de
img